caravan interior

Prima dată când am ieși din țară cu autorulota a fost în luna de miere. Nu știam la ce să ne așteptăm, nu știam cât de ușor ne va fi să ne mișcăm, nu aveam nicio idee despre prețurile campingurilor, despre cât de ușor găsești un camping sau loc în unul. Pe scurt, nu eram pregătiți. Dar am plecat și asta a fost o lecție importantă pentru noi și un pas spre ce ne doream: propria rulotă și libertatea pe care ți-o oferă.

 

 

Off camping în Europa de Vest

Dacă te aștepți că o să găsești locuri off camping la fel de ușor cum găsești în România, o să ai o surpriză neplăcuta. Străinii din vest (în sud nu am fost încă, așa că aici e vorba doar de vest) au reglementată camparea off-camping ca fiind ilegală. 

Dacă vrei să nu ai neplăceri în concediu, ar fi bine să te interesezi inainte. Dormitul în parcare și parcarea, în schimb, reprezintă alt lucru. Nu te oprește nimeni să parchezi și sa te odihnești atâta timp cât nu îți scoți scunele pliante, cortul și grătarul. 🙂

Dacă ignori și campezi, poți să te trezești cu poliția în miez de noapte, care să te amendeze și să te oblige să te muți. Asta pentru că trend-ul ăsta de a fi rulotist este foarte, foarte răspândit printre vestici. Așadar, fără un regulament strict, s-ar ajunge la haos.

Totuși, există parcări unde poți opri off-camping pentru o noapte. Noi le-am găsit prin aplicația park4night. Uneori, locuri special amenajate pentru rulotiști găsești și în parcările de pe autostrăzi. Le poți folosi să te odihnești.

În rest, am observat că multe parcări au barieră cu limită de înalțime, să nu poți intra (mai ales pe sudul Franței), altele au doar semne că nu ai voie să campezi. Asta nu înseamnă că nu ai voie să parchezi!

Concluzia: interesează-te când îți faci planuri de concediu off-camping în vestul Europei cu rulota/autorulota.

 

 

On camping în Europa de Vest

Pentru on-camping noi am folosit foarte mult Google Maps. Mai târziu am aflat de cardul ACSI, care e un must daca mergi în extra-sezon! Îl găsești online sau la unele campinguri și magazine. Cu cardul, campingurile au prețuri între 12 si 20 de euro pe noapte și/sau oferte de genul 6+1. Din păcate, nu o poți folosi în sezon (adica iulie – august, în funcție de camping).

Puține campinguri au wifi bun, dar toate se laudă ca e inclus în preț. Campingurile mai mari au piscină (cu/fără topogane de apă), bar, restaurant, mini-market, loc de joacă pentru copii, loc de plimbat cățeii.

Toate au toaleta, dușuri calde (astea trebuie verificate dacă sunt incluse în preț!), loc de spălat vasele, mașină de spălat haine, industrială (contra cost – între 3 și 5 euro/ciclu de spălare, durează 30-45 minute).

Am găsit și campinguri cu mașină de uscat haine (3-4 euro, 15-30 minute), mașină de spalat vase (1 euro, 15 minute) sau spălătorie pentru mașină.

Exista și campinguri care au propria echipă de animație și organizează petreceri seara.

Pentru câteva campinguri a fost nevoie de rezervare. În rest nu am avut probleme (e bine, totuși, să suni să verifici că au loc).

 

 

Prețuri on camping

Prețurile de care menționez includ 2 adulți, o rulotă, o mașină, curent electric și taxele de turist (fără cardul ACSI).

În Italia am fost în lunile aprilie, mai și iunie și am găsit campinguri la prețuri între 18 si 26 de euro/noapte

În Franța, în mai și iunie, am plătit între 25 și 30 de euro/noapte.

Croația ni s-a părut scumpă. Prețurile pornesc de la 30-40 euro/noapte (luna iunie).

În Spania (iunie și iulie) – în jur de 20-30 euro/noapte, iar în Portugalia, în august, 25 euro/noapte.

Am avut mereu noroc să găsim campinguri sub 30 euro/noapte, chiar și în plin sezon (iulie-august), când prețurile o iau razna. Dar sunt și unele cu prețuri aberante. Prieteni de-ai noștri ne-au arătat prețuri de 100 de euro/noapte în Croația, la un camping superb de 5 stele.

Din prețul total, curentul electric a fost între 3 și 5.5 euro, în funcție de amperaj – 1.5A, 3A, 6A, 10A. Adunat, pe o perioadă mai lungă, ajungi să te gândești că mai bine ți-ai pune panouri solare – ceea ce o să și facem.

O excursie cu rulota în vestul Europei nu înseamnă o excursie ieftină, ci o excursie altfel.

 

 

Taxe, reguli de drum și combustibil

MMTA a ansamblului mașina-rulotă este foarte importantă în calculul taxelor de drum. Prețurile de mai jos sunt pentru o greutate ce nu depășește 3.5t.

Ungaria – intri în categoria D2. Ca să putem folosi autostrada 10 zile am plătit în jur de 80-90 de lei, deci dublu față de prețul vignetei pentru mașină simplă. Dacă nu folosești autostrada, nu te costă nimic.

Austria – același preț ca și pentru o mașină fără rulota – 9 euro/săptămână.

În Italia, Croația, Franța, Spania și Portugalia nu cumperi vignetă, ci plătești tronsoane de autostradă sau tuneluri. E bine să ai cash, uneori nu merge cu cardul. Revolut am putut folosi foarte rar la barierele de pe autostradă. 100km de autostradă costa în jur de 10 euro (yup, scump).

Când ai o rulotă în spate, viteza maximă legală cu care te poți deplasa rar depășește 100km/h, în funcție de țară. De cele mai multe ori e 80km/h. Așa că, dacă drumurile naționale sunt bune și nu foarte aglomerate, poți economisi banii de taxe de drum evitând autostrăzile.

Prețuri pentru combustibilul găsești aici. Multe benzinării sunt de tip self-service: bagi cardul în aparatul de taxat (e bine să nu fie Revolut, am pățit de multe ori să nu meargă) îți vor fi rezervați 100 de euro pentru combustibil, alimentezi, se reține cât ai alimentat, apoi restul până la cei 100 de euro îți vor fi returnați pe card.

 

 

Wifi și 4G în campinguri

Wifi-ul e foarte slab, mai ales în campingurile mari. Noi ne-am descurcat mereu cu cartele 4G cumpărate de la operatorii de telefonie din țările în care am fost:

  • Italia – operator Tim – 20 euro/40GB – semnal bun.
  • Franța – operator Free – 20 euro/nelimitat. În Franța am fost dezamăgiți de 4G în general. Adică semnal pare că este, dar viteza de download e foarte mică. Sincer, nu înțeleg cum ii poate zice 4G la ce se întâmplă acolo. În TOATE campingurile din Franța am pățit ca semnalul să scadă foarte tare de cum am pășit în camping. Wifi-ul de plătește la recepție, e furnizat de o companie și e foarte scump. Am eu o teorie a conspirației, cum că ar avea ceva legătură cu semnalul 4G slab din campinguri, dar să nu ne băgăm în polemici.
  • Spania – operator Orange – 20 euro/25GB – semnal bun.
  • Portugalia – operator Vodafone – 30 euro/60GB – semnal destul de bun.

 

 

Unde găsești consumabile pentru rulotă – problema cu butelia de gaz din Spania

Consumabile găsești în magazinele specializate, iar magazine de genul ăsta găsești cam peste tot. Și mini-marketurile din campinguri au buletii mici de gaz, lichide de tot felul pentru rulotă, cabluri, etc.

Cea mai mare problemă a fost atunci când, în Spania, ni s-a terminat gazul din butelie. Am aflat cu stupoare că standardul pentru buletiile spaniole sunt altele și că nu putem nici să încărcăm butelia noastră și nici să o schimbăm cu una plină. Cele spaniole au alt sistem de conectare la rulotă. Am găsit, într-un final, un adaptor pentru furtunul pe care îl aveam. Problema mai mare a fost să cumpărăm o butelie din Spania. Ca să cumperi o butelie, trebuie întâi să îți faci un contract cu o firmă. Bineînțeles că nu aveam când și cum să facem asta. Am avut noroc că am găsit o benzinărie Repsol unde au fost de acord să le dăm butelia noastră la schimb pe una de-a lor.

Concluzia: ia-ți o butelie reîncărcabilă. Cel puțin noi așa intenționăm.

 

 

Dacă plănuiești o excursie cu rulota/autorulota în vestul Europei, e foarte important să îți faci temele de acasă, încât să te poți bucura din plin de libertatea pe care ți-o oferă o astfel de excursie. Văd tot mai mulți rulotiști și autorulotiști români care ajung în extremitățile Europei, în excursie. Îi urmăresc cu drag și ma bucur alături de ei de experiența lor.

Mă încântă foarte tare sa văd că trend-ul ăsta prinde și la noi și vă încurajez pe toți care ați fi tentați să încercați asta măcar o dată în viață. Închiriați o rulotă și vedeți dacă vi se potrivește stilul. Poate vă place, poate nu, așa că nu are rost să investiți înainte. Și vă dau și un pont: prietenii noștri de la Crișancaravan au o rulotă nouă, superbă pe care o dau la închiriat. E motivul perfect să încerci viața de rulotist 🙂 .

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să ne urmărești și pe facebook și pe instagram. Dacă ai orice întrebare, sugestie sau nelămurire, lasă-ne un comentariu și îți vom răspunde cu mare drag 🙂 

 

Ai voștri plecați în lume,

signature

Please follow and like us: